Вплив навколишнього середовища на шкіру

Зміст

Шкіра, один з найважливіших органів людини, постійно піддається впливу зовнішніх факторів. Гідроліпідна оболонка , що знаходиться в зовнішньому шарі шкіри, запобігає негативному впливу навколишнього середовища на шкіру. Вона складається з води, жирів і білків, які повинні підтримувати належний рівень зволоженості шкіри та захищати її від зовнішніх факторів [1]. На жаль, цей бар’єр також час від часу пошкоджується. В результаті виникає сухість шкіри. Але існують також інші причини сухості шкіри. Основною причиною сухості шкіри є порушення її бар’єрної функції. Зовнішній шар шкіри – це роговий шар. Клітини рогового шару з’єднані між собою міжклітинним цементом. Він складається з ліпідів, які перешкоджають втраті води в шкірі. Коли ліпідів занадто мало, шкіра втрачає вологу і стає сухою [2].

Єдиний спосіб покращити її стан – це активне та пасивне зволоження продуктами, які зміцнюють пошкоджену бар’єрну функцію шкіри. Саме такими продуктами є лінійка Бепантен. Бепантен® крем підходить для будь-якого типу шкіри, містить натуральні компоненти, зволожує і захищає одночасно. Він використовують не тільки для догляду, але також у якості терапії.

Як відрізнити суху шкіру від зневодненої?

Потріскана , груба, нееластична шкіра, відчуття пощипування, лущення, ефект «зміїної шкіри» характеризується в першу чергу неприємним відчуттям стягнутості на обличчі та тілі, особливо після купання його ефективна бар’єрна функція. Але якщо сухість є ознакою вашого типу шкіри, її легко сплутати зі зневодненою шкірою, що визначає тимчасовий стан [3].

Сухість шкіри визначається насамперед за суб’єктивними характеристиками. Людина відчуває сухість шкіри, оскільки відчуває дискомфорт, її напруженість, можливо, шорсткість, а також відчуває, що застосування відповідного засобу має заспокійливу дію на шкіру. Симптоми можуть супроводжуватися свербінням і відчуттям печіння [2].

Лікар може оцінити сухість шкіри на основі об’єктивних критеріїв: відсутність блиску, специфічні клінічні ознаки, такі як лущення епідермісу, розтріскування, іноді запалення і втрата еластичності.

Суха шкіра також відрізняється нерівномірністю поверхні шкіри і особливо схильна до появи екзематозних уражень. Ці ураження найчастіше зустрічаються на щоках і руках у дітей, чия шкіра суха, в рамках атопічного дерматиту [1].

Про що варто знати?

Бар’єрна функція сухої шкіри порушена, тому вона позбавлена захисту від шкідливих зовнішніх факторів, таких як різкі перепади температури, кондиціоноване повітря або опалення, гарячі ванни або тривалі сонячні ванни. Це фактори, яких слід уникати.

Що стосується щоденного догляду, то він повинен включати очищення, зволоження та захист від сонця, адаптований до вашого типу шкіри [3].

Література

1. Ability of moisturizers to reduce dry skin and irritation and to prevent their return [Journal of Cosmetic Science, 2005] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16538297/  

2. Rash [PENN Medicine] https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/rash

3. Fauci AS, Braunwald E, Isselbacher KJ. Harrison’s

principles of internal medicine14th edition, 1998. Chapter 79: Vitamin deficiency and excess, P. 480–7.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *