Як приготувати пиріжки з картоплею на сковороді

Зміст

Хто ж може відмовитися від хрустких, золотистих пиріжків з ароматною картопляною начинкою? Ця страва здатна зігріти в холодну погоду та стати окрасою будь-якого столу. Сьогодні ми поділимося з вами простим і перевіреним рецептом, завдяки якому ви зможете приготувати такі пиріжки в домашніх умовах.

Інгредієнти

Для тіста

  • Борошно – основа нашого тіста. Вибирайте борошно вищого ґатунку для більш ніжних пиріжків.
  • Дріжджі – відповідають за підйом тіста і його пишність. Можна використовувати як свіжі, так і сухі дріжджі.
  • Вода – необхідна для активації дріжджів та формування тіста.
  • Сіль – надає тісту смаку.
  • Цукор (за бажанням) – додатково підсилює дію дріжджів і робить тісто солодшим.
  • Яйце (необов’язково) – додасть тісту додаткової еластичності та золотистого кольору.
  • Олія – зробить тісто більш м’яким і ніжним.

Для начинки

  • Картопля – основний інгредієнт начинки. Вибирайте картоплю середніх сортів, вона краще розварюється.
  • Цибуля – додасть начинки соковитості та пікантності.
  • Сіль, перець – основні спеції для смаку.
  • Вершкове масло (опціонально) – зробить начинку більш ніжною та ароматною.
  • Зелень (кріп, петрушка) – додасть свіжості та аромату.

Приготування тіста

Покрокова інструкція:

  1. В невеликій мисці розведіть дріжджі теплою водою, додайте трохи цукру і борошна. Перемішайте та залиште на 10-15 хвилин, щоб дріжджі “ожили” і пішли бульбашки.
  2. В великій мисці змішайте просіяне борошно, сіль та решту цукру. Додайте активовані дріжджі та олію. Поступово додавайте теплу воду, замішуючи тісто. Місіть тісто руками або міксером з насадкою для тіста протягом 5-7 хвилин, доки воно не стане еластичним і не буде відставати від рук.
  3. Сформуйте з тіста кулю, покладіть у змащену олією миску, накрийте рушником і залиште в теплому місці без протягів на 1-1,5 години. За цей час тісто має збільшитися в об’ємі приблизно у 2-3 рази.
  4. Після першого підйому обімніть тісто, тобто випустіть з нього повітря. Це необхідно для того, щоб тісто було більш однорідним і добре підходило наступного разу.
  5. Якщо у вас є час, можете повторити процедуру підйому ще раз. Це зробить тісто більш повітряним і смачним.

Багато початківців кулінарів стикаються з проблемою підйому тіста. Чому одне тісто підіймається швидко і пишно, а інше – ледве підростає? Все залежить від багатьох факторів, але один з найважливіших – це температура води. Занадто гаряча вода вб’є дріжджі, а занадто холодна – сповільнить їхню роботу. Тому, завжди дотримуйтесь рекомендованої температури й ваше тісто завжди буде пишним і повітряним.

Приготування начинки

Покрокова інструкція:

  • Картоплю ретельно вимийте та відваріть у підсоленій воді до готовності. Готову картоплю остудіть і очистіть від шкірки. Розминаємо картоплю виделкою до однорідної маси.
  • Цибулю очистіть і дрібно наріжте. Розігрійте сковороду з олією та обсмажте цибулю до золотистого кольору.
  • Додайте обсмажену цибулю до розім’ятої картоплі. Посоліть і поперчіть на смак. Для більш насиченого смаку додайте дрібно нарізану зелень (кріп, петрушка). Якщо ви хочете зробити начинку більш соковитою, додайте шматочки вершкового масла і добре перемішайте.
  • Готову начинку остудіть до кімнатної температури перед тим, як використовувати її для начинки пиріжків.

Формування пиріжків

Після того, як наше тісто підійшло і стало пухнастим, а начинка охолола та набралася аромату, настав час перетворити їх на справжні кулінарні шедеври – смачні пиріжки.

  1. Підготуємо робочу поверхню. Присипаємо стіл або дошку борошном, щоб тісто не прилипало і легко розкочувалося. Це допоможе нам створити рівний і красивий пласт.
  2. Розділяємо тісто на порції. Беремо підійшло тісто і ділимо його на кілька частин. Кількість частин залежить від того, скільки пиріжків ви хочете приготувати.
  3. Розкочуємо тісто. Кожну частину тіста обережно розкочуємо качалкою в тонкий пласт. Товщина пласта – це справа смаку, але зазвичай достатньо 0,5-0,7 сантиметра. Пам’ятайте, що занадто тонкий пласт може розірватися під час ліплення, а занадто товстий зробить пиріжки менш хрусткими.

Час для творчості: ліплення пиріжків!

Світ пиріжків різноманітний і багатий на форми. Ось кілька найпопулярніших способів ліплення:

Круглі пиріжки

Це класика жанру. Вирізаємо з розкоченого тіста круги за допомогою склянки або спеціальної форми. Посередині кожного круга кладемо начинку та акуратно защипуємо краї, формуючи акуратну кульку.

Трикутні пиріжки

Розкочуємо тісто у вигляді прямокутника і ділимо його на трикутники. На широку частину трикутника кладемо начинку і загортаємо його рулетом, починаючи від широкої частини до вузької.Отримаємо смачні трикутні пиріжки.

Пиріжки-конвертики

Розкочуємо тісто, вирізаємо квадрати. В центр кожного квадрата кладемо начинку і підіймаємо кути, з’єднуючи їх у верхній частині. Виходить симпатичний конвертик з соковитою начинкою всередині.

Пиріжки-човники

Розкочуємо тісто у вигляді довгастих прямокутників. Покладемо начинку вздовж довгої сторони прямокутника й акуратно защипуємо краї, формуючи човник.

Смаження пиріжків

Після того, як ми так старанно приготували тісто та начинку, і сформували апетитні пиріжки, настав час перейти до найприємнішого етапу – смаження.

Розігріваємо сковороду 

Для смаження пиріжків нам знадобиться сковорода з товстим дном і високими бортиками.Наливаємо в сковороду достатню кількість олії, щоб вона покривала приблизно половину висоти пиріжка.Ставимо сковороду на середній вогонь і добре розігріваємо олію. Важливо, щоб олія була добре розігріта, але не перегріта, інакше пиріжки згорять зовні, а всередині залишаться сирими.

Обсмажуємо пиріжки 

Коли олія достатньо розігрілася, обережно кладемо в сковороду кілька пиріжків. Слідкуйте за тим, щоб вони не торкалися один одного. Смажимо пиріжки з обох боків до золотистої скоринки. Час смаження залежить від розміру пиріжків і температури олії, але зазвичай достатньо 2-3 хвилини з кожного боку.

Контролюємо температуру олії 

Температура олії – один з найважливіших факторів, які впливають на смак пиріжків. Якщо олія буде занадто холодною, пиріжки будуть вбирати в себе багато олії й стануть жирними. Якщо ж олія буде занадто гарячою, пиріжки згорять зовні, а всередині залишаться сирими.

Після смаження викладайте пиріжки на паперові рушники, щоб увібрати зайвий жир. Готові пиріжки найсмачніші гарячими, але їх також можна зберігати в холодильнику протягом кількох днів. Перед вживанням підігрійте їх на сковороді або в мікрохвильовій печі. І пам’ятайте, найсмачніші пиріжки – це ті, які зроблені з любов’ю і подаровані з теплотою!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *